Bo på husbåt

Tänk dig att bo på vattnet, att höra vågorna utanför fönstret och ha havsutsikt från varje fönster. Du bor billigt och vill du åka ut och resa kan du ta med dig hela hemmet. Allt det här är möjligt med en husbåt. 

I Sverige är det ovanligt med husbåtar tack vare vårt väder. Det är svårt att isolera små båtar tillräckligt för att klara vintern utan att äta upp alla boyta. Men det finns de som lever året runt på en båt. Kanske det inte passar alla men den som känner att husbåt är något ska naturligtvis leva ut sina drömmar. För visst är det något speciellt att bo på vatten.

Ofta använder du bara underredet av skeppet, du bygger sedan upp en trä- eller enklare stålkonstruktion på båten som agerar hus. Du behöver sedan hitta en hamnplats där du kan ha båten stående utan att det kostar skjortan. Vid husbåtskajar kan du koppla in el, vatten och avlopp, då fungerar husbåten som vilken villa eller lägenhet. Du får alla de bekvämligheter som du har i en vanlig bostad.

När du dekorerar är det viktigt att saker och ting sitter fast. En husbåt ligger och guppar på havet, den kommer att röra sig med vågor och vind. Vill du har dekorera utsidan behöver saker och ting skruvar eller limmas fast. Du kan exempelvis behöver hussiffror för att få post eller kanske någon annan typ av fasaddekor. Inuti båten är det samma regler, fördelen är att sakerna inte sjunker till botten av hamnen om något faller ned.

Att bo på en husbåt har ungefär samma kostnader som att bo i en lägenhet, men kostnader för skador och reparationer kan bli riktigt dyra. Du borde alltså vara bra på att spara. Det kan vara svårt att finansiera ett husbåtsköp, många banker är ovana på området och drar sig från att finansiera ett sådant boende. Bättre är om du kan spara och köpa båten själv.

En husbåt kan också vara svårare att försäkra eftersom de är så pass ovanliga i Sverige och de står inte på någon mark eller tomt som du äger. Om husbåten försvinner finns ingenting kvar, gentemot om du har en lägenhet eller villa. I Malmö är det exempelvis krav på att varje husbåt ska ha en bärgningsförsäkran.