För alla som fiskar kräftor – vad behövs?

A och O för att få fiska kräftor är att du är innehavare av eget vatten med fiskerätt. Dock finns det möjlighet för dig som inte har turen att komma över ditt eget vatten att kunna fiska kräftor.

Du kan köpa fiskekort som gäller för kräftfiske i vissa vattendrag och sjöar. Tänk dock på att det är reglerat tidsmässigt och får bara ske i augusti och september, under tre helger.

Utrustning för kräftfiske

Det vanligaste redskapet för kräftfiske är en kräftmjärde som är en kräftbur. Men beroende på hur fiskevattnet ser ut går det även att använda en kräfthåv. All utrustning kan du handla på nätet. För att ha koll på burarna behöver du en lång lina med flöten. Du kan antingen ha separata flöten eller lägga en lång rad med kräftburar på samma lina.

Bästa sättet att locka in kräftorna i burarna är att agna med död vitfisk såsom mört eller braxen. Idag finns det även en slags pellets som du kan använda. Hur ofta du sedan behöver vittja beror på tillgången.

Förvara kräftor efter fisket

Kan du inte koka dem direkt kan du förvara dem i badkaret eller i baljor. Observera att de klarar sig bättre utan vatten och inte för många i samma balja.