Det härliga livet på en husbåt

Majoriteten av oss som älskar att vara ute på vattnet bor säkert i villa eller lägenhet. Men det finns nog en hel del som tänkt på hur det skulle vara att bo på en husbåt. 

Som ett åretruntboende är nog en husbåt i Sverige inte det mest praktiska, även om det ändå finns många husbåtar här. Alla som har varit ute på vattnet under vintern vet säkert hur kallt det kan bli och det ställer ju extra stora krav på uppvärmningen ombord en husbåt. Men på sydligare breddgrader kan detta absolut vara fullt genomförligt. Att dock ha en husbåt man använder som en sommarstuga kan även fungera här i vårt nordliga klimat.

Har man aldrig varit ombord en riktig husbåt är det lätt att tänka sig något som en korsning mellan en båt och ett hus. Men det kan vara stor skillnad från husbåt till husbåt och vissa är mycket med som ett hus som flyter på vattnet än något annat. Här kan man lägga in heltäckningsmatta eller byta kakel i badrummet om man så önskar.

Att renovera en husbåt är ungefär detsamma som att renovera en lägenhet eller ett vanligt hus. Skillnaden är att ditt boende står på vatten. Den romantiska drömmen om att bo direkt på vattnet kan dock möta lite otrevlig realism när man gräver sig lite djupare och ser vilka kraven kan vara. Ska den fungera som en riktig bostad kommer det först krävas ett bygglov och många gånger behöver man även dispens från strandskyddsbestämmelserna.

Råkar det inte ens finnas en detaljplan för det område man vill använda blir detta är ett ärende som kommunen måste ta upp. Vilket i kan ta många år innan det blir färdigt. Det viktiga att tänka på om man är ute och letar husbåtar är att hitta en som har en permanent båtplats. Vilket minst sagt kan vara en utmaning men mer eller mindre ett krav om man vill att det ska fungera som en riktig bostad. Ju mer tid du lägger ner på din husbåt desto bättre kan den komma att bli.