Tips inför första båtköpet

Har du legat på stranden hela denna varma sommarn och tittat på alla som glider runt i båtar? Har det vaknat ett begär att få vara en av dem, att ha full tillgång till vatten och havet närhelst du vill och har tid? Har du redan bestämt dig för att nästa år blir du båtägare? Då ska du tänka på de här sakerna först!

Storlek

En mindre båt är inte dyr att köpa, du kan hitta begagnade i gott skick på Blocket eller köpa helt nya utan att det kostar skjortan. Om du är sugen på en större modell som du kan övernatta i börjar vi prata riktiga pengar. Då krävs det nog en del sparande eller ett lån för att du ska ha råd. Vad vill du göra på havet? Sök en passande båt utefter dina hobbys och din budget. Vill du ha en båt med motor får du vara beredd på att få en soppachock, det går mycket mer bensin att driva en båt än en bil. Att dra kompisarna på vattenskidor kostar några hundralappar om dagen i bensin. Vill du inte betala för soppa är segelbåten ett bättre alternativ. En segelbåt kräver dock att du läser på eller går en kurs för att klara av att segla själv och vara säker på havet.

Underhåll

Alla båtar behöver årligt underhåll, det tillkommer kostnader för att införskaffa rätt utrustning till underhåller och eventuella reparationer. En träbåt behöver fernissas eller lackas med jämna mellanrum medan båtar i stål måste målas så stålet inte börjar rosta. Motorn behöver servas och oljan ska bytas då och då. Planerar du att köpa en segelbåt behöver du kolla masten och seglen varje år. Det kostar alltså tid och pengar att hålla båten i gott skick.