Proviant ombord på segelbåten

När du seglar kan du inte använda kyl och frys i samma utsträckning som när du går för motor. Solpaneler, vindsnurror eller hydroladdare klara ofta inte av att producera tillräckligt med ström. Därför är det viktigt att du planerar noga vilken mat du ska ta med på seglatsen.

Hållbarhet

Är det en kortare tur går det mesta bra eftersom de flesta matvaror klarar sig i några dagar. På längre turer behöver du däremot tänka lite annorlunda. Då kan det dessutom vara så att du inte har möjlighet att proviantera regelbundet. Därför är det viktigt att du tar med dig tillräckligt med mat som håller länge. Frukt och grönt som är förvarade hängande i nät fungerar bra.

Bröd

En sak som lätt förgås är bröd. Förr var skeppsskorpor basproviant till sjöss. Det beror på att hårt bröd har längre hållbarhet eftersom det innehåller mindre vatten. Knäckebröd till exempel har endast upp till tio procent. Därför är hårt bröd bra att ha i skeppsskafferiet.

Proteiner

Om du har sug efter bröd kan det bero på att du har brist på kväve. Då behöver du äta mer proteiner som exempelvis kött, fisk och mejeriprodukter men också baljväxter, frön och nötter. Så varför inte ta med ett hårt proteinrikt bröd gjort på frön. Klicka här för att hitta lämplig proviant.